Anderledes plejehjem satser på det gode liv
Med skøn udsigt over Vejle Fjord ligger et anderledes plejecenter, der satser på det gode liv og selvbestemmelse. Det giver glade beboere og raske ansatte.
Senest opdateret: fredag 2. februar 2018
”Jeg er rigtig glad for at bo her, og jeg har en af de lejligheder med den bedste udsigt over fjorden. Og vi får vasket vores tøj og får god mad,” fortæller Anna.
Hun sidder udenfor plejehjemmet Betty Sørensen Parken i Vejle og nyder det gode vejr sammen med hunden Emil.
Idéen til OK-centret i Vejle skyldes Holger Bagger-Sørensen, der var direktør på tyggegummifabrikken Dandy.
Centret skulle være et sted, hvor mennesker kunne fortsætte det gode liv.
Inge Marie Eriksen, centerchef
Han forærede generøst byggegrunden med udsigt over fjorden til Vejle Kommune. Betingelsen var, at der skulle bygges et anderledes plejecenter med høj kvalitet. Han havde besøgt et kommunalt plejehjem og synes, det var lidt tarveligt. Det måtte kunne gøres anderledes og bedre.
Betty Sørensen Parken er opkaldt efter Holger Bagger-Sørensens farmor, Betty Sørensen.
”Fra første færd har det været tanken, at centret skulle være et sted, hvor mennesker kunne fortsætte det gode liv, de havde, før det blev nødvendigt at komme på plejehjem,” fortæller centerchef Inge Marie Eriksen, der er uddannet sygeplejerske.
Betty Sørensen Parken
- Betty Sørensen Parken ligger i naturskønne omgivelser på skrænten i Mølholm med en fantastisk udsigt over Vejle Fjord.
- Parken blev indviet i 2006.
- Tanken bag Betty Sørensen Parkens boligformer er et godt naboskab - "et liv, som leves individuelt og samtidig i fællesskab med mulighed for netværksdannelse."
- Individualitet og selvbestemmelse er grundpillerne i centrets humanistiske tilgang.
Læs mere på Betty Sørensen Parkens hjemmeside.
Holger Bagger-Sørensen kontaktede nonprofit-organisationen OK-Fonden, der blandt andet står bag det berømmede plejehjem Lotte på Frederiksberg.
Han blev begejstret for Lotte, og OK-Fonden blev begejstret for Bagger-Sørensens idé og generøse gave.
Ejerlejligheder med restaurant
Det hele startede for 12 år siden, og nu er der 36 plejeboliger i centerbygningen og 10 huse med fire lejligheder i hver.
Der er 20 ældreboliger og 20 seniorboliger, som er ejerlejligheder. Kriteriet for at bo her er, at man er over 50 år. Lejlighederne er på 45 kvadratmeter.
Der er også en restaurant, som er offentlig og som plejehjemmet selv driver, men som en »butik i butikken« med mad til den af kommunen fastsatte pris.
Kan købe mere service oveni
Plejehjemmet tilbyder ”tilkøbsydelser”, hvor man »købe tryghed« med ”klip”. For eksempel at blive ledsaget til en fødselsdag ude i byen, få vasket gardiner eller lignende. Ting der er udover det normale.
Det er et plejehjem, der skal drives anderledes.
Inge Marie Eriksen, centerchef
Hver beboer får et ½ klip om ugen af kommunen, men så kan man samle sammen.
”Det er et plejehjem, der skal drives anderledes. Én af vores værdier er, at der skal være respekt for selvbestemmelsesretten. Flotte ord, men det er det vi har,” fortæller Inge Marie Eriksen.
Aldersspændet er stort – fra 51 år og til 100 år – og godt halvdelen af beboerne er demente under en eller anden form.
Lavt sygefravær
Der er 40 ansatte, men alle er ikke på fuldtid. Sygefraværsprocenten er lav: 2,7 procent. Der er 23 frivillige der står for oplæsning, busture, blomsterbinding, gøre klar til gudstjeneste og andet. Men ingen blander sig i eller varetager egentlig pleje.
”Der er meget større metodefrihed, så vi kan gi’ anderledes tilbud end i det almindelige plejehjemssystem,” siger Inge Marie Eriksen.
Først publiceret: fredag 2. februar 2018
Artiklen er sidst opdateret fredag 2. februar 2018 kl. 11:52