Danskerne er blevet mere åbne om forfærdelig sygdom

Siden 2016 er det gået markant fremad med danskernes viden om demens, viser ny undersøgelse. Årsagen er blandt andet kampagner og øget fokus på sygdommen.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Danskerne har fået mere viden og er mere åbne om en af de allermest forfærdelige sygdomme, der kan ramme os: Demens.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Alzheimerforeningen i anledning af Den Internationale Alzheimerdag 21. september.

Undersøgelsen viser blandt andet, at andelen af danskere, der har indgående eller stor viden om demenssygdomme fra 2016 til 2018 er steget med 33 procent fra 11 til 15 procent.

Jeg kan håbe, at større bevågenhed for befolkningen også betyder, at politikerne prioriterer behandlingen af demente.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

I samme periode er andelen af danskere, der slet ingenting ved om demenssygdomme, faldet fra ti til syv procent.

Undersøgelsen viser, at andelen af danskere, der ved meget om, hvordan de skal håndtere det, hvis en person i deres nære omgangskreds får demens, er næsten tredoblet siden 2016.

Hver femte dansker har således styr på, hvad de skal gøre, hvis en person i deres nære omgangskreds får demens.

Læs også: Smedens ild gik ud: Ikke en gang minderne er tilbage

Positiv udvikling har kæmpe betydning

Fremgangen glæder direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Demensvenligt Danmark

13 organisationer - her i blandt Faglige Seniorer - er gået sammen for at skabe et mere inkluderende, åbent og trygt Danmark for mennesker med demens.

  • 85.000 danskere lever i dag med demens.
  • 400.000 er nære pårørende til en person med demens.
  • 200 forskellige demens-sygdomme er registreret - Alzheimers er den mest udbredte.
  • To tredjedele af alle beboere på plejehjem har demens.
  • Hver femte dødsfald skyldes demens.
  • Over 140.000 forventes at lide af en demens-sygdom i 2040.

Læs mere om Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark på bevægelsens hjemmeside - KLIK

“Flere og flere lider af demens, og mange oplever at blive mødt af tabu og fordomme, der oftest bunder i uvidenhed. Derfor er det fantastisk at være vidne til denne positive udvikling, som har en kæmpe betydning for alle, der lider af demens og deres pårørende – ikke mindst når det samtidig betyder, at der nu er endnu flere danskere, der kan give en hjælpende hånd til familier berørt af demenssygdom,” siger Nis Peter Nissen.

Læs også: Har du symptomer på demens? Her er de 10 advarsler

Demensvenner og twist

Han tilskriver det stigende fokus, der de seneste år har været på demens, på især én kampagne:

– Vi har generelt set et øget fokus på demensområdet siden den nationale handlingsplan for demens blev iværksat i 2016. Sidste år oplevede vi et historisk stort mediefokus på demens, da TV2 i samarbejde med Alzheimerforeningen afviklede den første Demensuge, og i foråret var twist demens-kampagnen med til at give danskerne et mere nuanceret syn på demens. Men det er igennem Demensven-kampagnen og de 60.000 Demensvenner, at vi virkelig oplever, at danskerne er blevet mere demensvenlige, fortæller Nis Peter Nissen.

Læs også: Silas fra vild med dans: Min far har Alzheimers

Store lokal indsats

Faglige Seniorer er blandt de organisationer, der er med i Folkebevægelsen for et mere demensvenligt Danmark. Og som står bag kampagnen “Giv demens et twist”, hvor danskerne i foråret blev opfordret til at danse twist for at gøre opmærksom på demens.

Direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, glæder sig også over, at danskerne har fået mere viden og opmærksomhed på demens-sygdomme.

“Der er ingen tvivl om, at de kampagner som Alzheimerforeningen og andre organisationerne gør i samarbejde, har betydet et voldsomt løft i danskernes kendskab til demens. Det gælder også det store lokale arbejde, som blandt andet frivillige i Faglige Seniorer udfører. Blandt andet i forhold til kommunernes demensplaner og indsats for de mennesker, der er ramt af sygdommen,” siger Palle Smed.

Læs også: Receptblokken sidder løst: Demente proppes med farlig medicin

Politikere skal prioritere området

Op mod 7 ud af ti beboere på plejehjem har demens, og netop det øgede fokus på sygdommen håber Palle Smed kan være med til at påvirke politikerne i kommunerne.

“Varme hænder og omsorg er afgørende for demente, der ofte er meget plejekrævende. Derfor er det vigtigt, at det er personale nok og personale, der er uddannet. Jeg kan håbe, at større bevågenhed for befolkningen også betyder, at politikerne prioriterer behandlingen af demente,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

 

 

Først publiceret: fredag 21. september 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging