Der er stor forskel på, hvilke regler der gælder, afhængigt af, om i er gift eller samlevende.

Kan du blive boende, hvis din ægtefælle dør? Tjek det her

Der er stor forskel på, hvilke regler der gælder, når din ægtefælle eller samlever dør.

Senest opdateret: tirsdag 27. april 2021

Uskiftet bo hedder det, hvis din ægtefælle dør, og du skal blive boende i jeres fælles bolig og ikke skifte med evt. arvinger. Det indebærer, at den længstlevende ægtefælle overtager ægtefællernes formuefællesskab uden at der sker skifte med den afdødes livsarvinger.

Advokat Camilla Kirk fra Holst, Advokater i Aarhus møder mange ægtefæller, samlever og efterladte i forbindelse med sit arbejde. Uskiftet bo er et af de spørgsmål, hun oftest rådgiver om i forbindelse med oprettelse af testamente eller behandling af dødsbo.

”Mange er usikre på reglerne om uskiftet bo og især samlevende bliver overraskede over, at den længstlevende ikke kan sidde i uskiftet bo”, fortæller Camilla Kirk.

”Mange ægtefæller ved heller ikke, at hvis de gifter dig igen eller misbruger det uskiftede bo, skal det uskiftede bo skiftes,” tilføjer advokaten.

Hvad er uskiftet bo?

Hvis din ægtefælle dør, har du mulighed for at sidde i uskiftet bo. Det betyder, at du overtager din afdøde ægtefælles formue og ejendele, uden at du skal skifte med din afdøde ægtefælles livsarvinger.

De vil først modtage deres arv, når du dør. Du kan når som helst vælge at skifte med den først afdødes livsarvinger. Hvis du gifter dig igen, skal der skiftes.

Hvis I har fællesbørn

Fællesbørn skal ikke give samtykke til uskiftet bo.

Hvis I har særbørn

Afdødes særbørn skal give samtykke til, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo. Er særbørnene under 18 år, kan værgen eller skifteretten give samtykke.

Ikke for samlevende

Det er kun ægtefæller, der kan sidde i uskiftet bo. Samlevende kan ikke sidde i uskiftet bo.

Er du samlevende, bør I altid overveje at tale med en advokat om testamente.

Er det altid en god ide at sidde i uskiftet bo?

Uskiftet bo er ikke altid den bedste løsning.

Får du formuefællesskabet udleveret til uskiftet bo, overtager du samtidig din afdøde ægtefælles gældsforpligtelser.

Det er derfor vigtigt, at du grundigt undersøger omfanget af din afdøde ægtefælles gæld forud for overtagelsen af boet som uskiftet bo. Herunder pante- og kautionsforpligtelser. Et bo kan ikke udleveres til uskiftet bo, hvis længstlevende efter udleveringen ikke har tilstrækkelige midler til at dække både afdødes og egen gæld.

Hvis livsforsikring og lignende giver et væsentligt beløb i forhold til den øvrige formue, vil det som udgangspunkt være en fordel for dig at skifte frem for at sidde i uskiftet bo.

Ved et skifte kan livsforsikringen nemlig holdes uden for bodelingen. Sidder du derimod i uskiftet bo, skal du ved et evt. senere ægteskab skifte med jeres børn. Det vil på dette tidspunkt være vanskeligt at udskille livsforsikringen fra den øvrige formue, derfor vil den ofte blive en del af den samlede bomasse.

Skattemæssige forhold kan medføre, at den efterladte kan få en økonomisk gevinst ved at skifte frem for at sidde i uskiftet bo.

Misbrug af uskiftet bo

Du må ikke misbruge boets formue for eksempel ved at give gaver, der er urimeligt store i forhold til boets formue og indkomst. Sker det alligevel, kan afdødes livsarvinger forlange, at boet skal skiftes.

Ægtefælleudlæg

Hvis ægtefællernes samlede formue ikke overstiger 810.000 kroner (2021) kan den efterladte ægtefælle få udleveret hele boet, uden at afdødes børn skal have arv. Det gælder både for fællesbørn og særbørn.

Ved den samlede formue forstås begge ægtefællers aktiver fratrukket gæld. Ved beregning af den samlede formue indgår også de livsforsikringer og pensioner, som den længstlevende ægtefælle får udbetalt i forbindelse med dødsfaldet. Ved beregningen skal den længstlevendes fuldstændige særeje dog ikke medregnes.

Ved ægtefælleudlæg overtager den længstlevende også førstafdødes gæld. Det er derfor også i denne forbindelse vigtigt, at undersøge omfanget af førstafdødes gæld. Overtager den længstlevende boet efter førstafdøde ved ægtefælleudlæg, skal der ikke skiftes med børnene i tilfælde af nyt ægteskab.

Skiftes der efter den afdøde ægtefælle, kan den længstlevende forlods udtage et beløb af boet svarende til ovenstående udregning.

Spørg Camilla om uskiftet bo

Hvis du har spørgsmål om uskiftet bo, kan du skrive til Camilla Kirk, som er en af eksperterne i Faglige Seniorers brevkasse. Skriv til Camilla her

 

 

 

 

Ordforklaring ved arv og testamente

Der er mange nye ord at forholde sig til, når man skal sætte sig ind i reglerne om ark og testamente.

Klik her og se forklaring på de mange ord, som bruges i forbindelse med dødsfald og arv. 

Først publiceret: mandag 4. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 27. april 2021 kl. 13:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging