Vild udvikling: Nu stiger antallet af efterlønsmodtagere
Ny udvikling med flere efterlønsmodtagere er kun midlertidig, lyder det fra Danske A-kasser, der opfordrer politikerne til at reparere på forringelserne af efterlønnen til gavn for de nedslidte.
Senest opdateret: torsdag 23. maj 2019
Måned for måned og år efter år er antallet af efterlønsmodtagere faldet.
Sådan har det været stort set uafbrudt i 12 år – siden 2007. Men i februar i år skete der en opsigtsvækkende vending: Her var der pludselig 619 flere efterlønsmodtagere end måneden før.
Antallet af efterlønsmodtagere satte bundrekord ved nytår med under 48.000. Men i februar er tallet steget til over 48.600.
Den udvikling virker bemærkelsesværdig. Men Verner Sand Kirk har en forklaring. Han er direktør for organisationen Danske A-kasser.
Det er ikke tilgangen til efterløn, der går op. Det er afgangen fra ordningen, der falder.
Verner Sans Kirk, direktør i Danske A-kasser
“Fremgangen i antal efterlønsmodtagere skyldes formentlig især, at afgangen fra ordningen er bremset op. Folkepensionsalderen steg den 1. januar i år fra 65 til 65 1/2 år. Det betyder, at efterlønsmodtagerne nu bliver i ordningen et halvt år længere,” forklarer Verner Sand Kirk.
“Det er ikke tilgangen til efterløn, der går op. Det er afgangen fra ordningen, der falder. Derfor stiger det totale antal modtagere,” siger Verner Sand Kirk.
Flere stigninger kan komme
Tallene for antal efterlønsmodtagere stammer fra a-kassernes afregning til staten af medlemsbidrag. Her står der, hvor mange betalinger der kommer fra efterlønsmodtagere.
Den 1. juli i år følger der en ny stigning i folkepensionsalderen til 66 år. Næste år kommer der nye gradvise forhøjelser til 67 år.
Det vil også betyde mindre afgang. Derfor kan der midlertidigt godt komme yderligere stigninger i antallet af efterlønsmodtagere, forudser Verner Sand Kirk.
“Men når ændringerne af aldersgrænserne hører op, så vil der ske nye fald. Vi kommer ned på 20.000 efterlønsmodtagere,” gætter Verner Sand Kirk.
Ret op på efterlønnen
Politikerne forhandler lige nu om bedre vilkår for nedslidte ældre. Verner Sand Kirk mener, at det ville være passende at reparere på forringelserne af efterlønsordningen.
“Det er ikke bare aldersgrænserne, der flytter opad. Nu bliver alle også fuldt modregnet for pensionsopsparing, uanset hvor længe de venter med at gå på efterløn. Det betyder, at ydelserne fra efterlønnen vil være så ringe for mange, at de fleste ikke har råd. Politikerne har nærmest allerede afskaffet efterlønnen. Praktisk taget ingen unge og yngre betaler til ordningen længere,” siger Verner Sand Kirk.
Skattefri præmie holder folk fast
De seneste tal viser, at 368.000 er tilmeldt efterlønsordningen. Engang var det over 1,3 millioner.
“Midaldrende og ældre betaler stadig til ordningen. Men mange af dem har ingen planer om at få på den forringede efterløn. Derimod vil de beholde retten til en præmie, hvis de fortsætter med at arbejde til folkepensionsalderen,” siger Verner Sand Kirk.
Ærgrer du dig over forringelserne af efterlønnen?
Mere om efterløn
Du kan læse mere om ordningen med efterløn i Seniorhåndbogen - KLIK HER
Først publiceret: fredag 26. april 2019
Artiklen er sidst opdateret torsdag 23. maj 2019 kl. 15:42