"Man må jo gøre et eller andet, så han i hvert fald ikke skal ligge og sove smurt ind sin egen afføring," siger datter Stine Jørgensen. Modelfoto.

Stine så sin demente far med afføring i hele hovedet: Nu kan det være nok

Stine Jørgensen ønsker at hygge sig med sin far, når hun besøger ham på plejecentret. I stedet skal hun sørge for hans hygiejne.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

“Jeg ser ham ligge ovre i sengen. Da han sætter sig op, ser jeg, at han har afføring i hele hovedet. Øjne, læber, hænder, alting er smurt ind. Først tænkte jeg: “Jeg putter ham bare i bad”, men efterfølgende tænkte jeg alligevel: “Nu kan det simpelthen være nok”, siger Stine Jørgensen.

Man må jo gøre et eller andet, så han i hvert fald ikke skal ligge og sove smurt ind sin egen afføring.

Stine Jørgensen, datter

Hun er datter til den 77-årige, demensramte, John Jørgensen, der er beboer på Plejecenter Møllebakken i Slagelse Kommune.

Demensvenligt Danmark

13 organisationer - her i blandt Faglige Seniorer - er gået sammen for at skabe et mere inkluderende, åbent og trygt Danmark for mennesker med demens.

  • 85.000 danskere lever i dag med demens.
  • 400.000 er nære pårørende til en person med demens.
  • 200 forskellige demens-sygdomme er registreret - Alzheimers er den mest udbredte.
  • To tredjedele af alle beboere på plejehjem har demens.
  • Hver femte dødsfald skyldes demens.
  • Over 140.000 forventes at lide af en demens-sygdom i 2040.

Læs mere om Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark på bevægelsens hjemmeside - KLIK

John Jørgensen har boet på plejecenteret de sidste syv år, og der har – som hans datter Stine Jørgensen beskriver det – været både gode og dårlige stunder.

Blevet være de sidste to år

Men i løbet af de sidste to år er det blevet værre. I takt med at sygdommen skrider mere og mere frem, bliver hendes fars evne til at tage hånd om sig selv mindre.

Det efterlader et stadigt større behov for hjælp til personlig hygiejne.

Et behov, som Stine Jørgensen ikke mener, bliver tilstrækkeligt dækket af personalet på plejecentret.

“Jeg er velvidende om, at det ikke er alle i plejepersonalet, der kan få ham i bad. Men man må jo gøre et eller andet, så han i hvert fald ikke skal ligge og sove smurt ind sin egen afføring,” siger Stine Jørgensen, der selv er pædagog, til A4 Nu.

Snakker med sømandsjargon

Hendes far er ifølge datteren lidt udadrettet og snakker med en “sømandsjargon”, så hun forstår godt, at det kan virke skræmmende på nogen at skulle vaske ham.

Men det lykkes for hende, og det lykkes for dele af plejepersonalet, så hun synes ikke, det er godt nok, at hun i løbet af de sidste fire uger har været nødt til at vaske ham en gang om ugen.

Der er løbende blevet holdt møder om John Jørgensens situation mellem Stine Jørgensen og personalet på Plejecenter Møllebakken.

Ledelsen på plejecentret og Charlotte Kaaber Sørensen, centerchef for Center for Sundhed og Ældre i Slagelse Kommune, har også været tilstede på møderne.

Ulykkelig for alle parter

Men situationen er ifølge datteren nu sådan, at besøgene, der egentlig skulle handle om hygge, nu i højere grad handler om, at hun selv skal sørge for sin fars hygiejne.

Centerchefen i Center for Sundhed og Ældre i Slagelse Kommune, Charlotte Kaaber Sørensen, har forståelse for Stine Jørgensens situation og beskriver den som ulykkelig for alle parter.

“Jeg vil opfordre til, at datteren tager fat i en medarbejder, som kan udføre den personlige hygiejne på hendes far, når og hvis han har behov for dette, så hun kan koncentrere sig om rollen som pårørende,” siger Charlotte Kaaber Sørensen til Sjællandske.

“Det har jeg jo gjort hundredvis af gange,” siger Stine Jørgensen.

Hun håber, at ledelsen vil skride ind, så hun ikke selv bliver nødt til at vaske sin far.

Hvad mener du?

Hvad synes du om det opsyn og den behandling, der har været/ikke været af den demente far? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2376840025697595?__xts__[0]=68.ARBkXLNNz09NHEbgCkzokih_Kr7soID-cb8JCPEOj8x3I3P5-ndV6fRydvllGCRUw8RwpKv1jrC4_doVOkQ4FTT9YqXPu_FcV_OGvyMmkvA7qZpWau_8dw_O0gPPQFHkmeJ1UQKSkQeQbpSMPLOvCYee88wY2M3dz92KnrDCvI7-MVzaYdNuJ8fGhy1ZHyv7oFknW3ics1-sG5OvjoxzABYyu7Y1MFBIIkO6JydMdO0cF4d14DH89Xr-_4kBceS-32v5eRpqIOrh6q3v5hCf51I7M9TEcCsE9sHPDH-Sk5LyZBqTyODbysseRHuYvstVyYg3cZpSb8PN8gyUlTvGzZJG8g&__tn__=-R

Først publiceret: onsdag 28. august 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging