Undlad at være sammen med andre, hvis du er syg: Du risikerer muligvis at gøre dem endnu mere syge end dig selv.

Danske forskere i opråb: Hold dig væk fra smittede familiemedlemmer

Selvom der mangler videnskabelig dokumentation, advarer tre forskere om, at massiv udsættelse for coronavirus i hjemmet måske kan forværre sygdommen, skriver videnskab.dk

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Tre danske forskere har et klart budskab, som de forsøger at få ud i verden:

Hold dig langt væk fra familiemedlemmer og andre i husstanden, hvis du er syg: Du risikerer muligvis at gøre dem endnu mere syge end dig selv.

»Vi ved fra andre virus-sygdomme, at intensiv smittespredning i husstanden kan gøre sygdommen mere alvorlig. Derfor undrer det os, at sundhedsmyndighederne ikke har råbt meget højt om, at personer smittet med COVID-19 skal isoleres fra andre i husstanden,« siger Rudi GJ Westendorp, som er professor ved sektionen for epidimiologi på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Sammen med to andre danske forskere har han netop skrevet en endnu upubliceret forskningsartikel – et såkaldt letter – som argumenterer for, at udsættelse for store mængder af viruspartikler muligvis kan forværre sygdommen COVID-19.

Mangler dokumentation

Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes videnskabelig dokumentation for, at intensiv smitte med ny coronavirus forværrer sygdommen.

Men forskerne mener, at myndighederne bør handle og kommunikere til befolkningen ud fra et forsigtighedsprincip.

Derfor har de forsøgt at råbe myndigheder og politikere på Christiansborg op om den mulige problemstilling ved smitte inden for husstanden.

»Andre virus-sygdomme såsom mæslinger, skoldkopper og polio er mere alvorlige, hvis folk bliver udsat for intensiv smitte fra andre i husstanden. Derfor mener vi, at det er meget rimeligt at antage, at det samme gælder for ny coronavirus,« siger Peter Aaby, som er adjungeret professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet.

Højere dødelighed for mæslinger

I 1980’erne stod Peter Aaby netop bag opdagelsen af, at børnedødeligheden af mæslinger i Afrika var betydeligt højere, når børnene blev udsat for en høj dosis virus i hjemmet, end når de blev udsat for en mindre dosis virus i skolen, på gaden, hos venner eller lignende.

Han fremlagde derfor hypotesen om, at massiv udsættelse for virus indenfor kort tid medførte højere dødelighed.

Siden er samme princip blevet genfundet i flere andre lande og virussygdomme, ligesom det er blevet påvist i studier på mus.

»Det samme kan meget vel gøre sig gældende for coronavirus-infektioner. Derfor er det vigtigt, at vi får den information ud til befolkningen hurtigst muligt,« siger Thorkild I. A. Sørensen, som er professor og fedmeforsker ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og ligeledes står bag opråbet til politikere og myndigheder.

Unødig bekymring

Professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren mener derimod, at der er tale om ren »spekulation,« som ikke bør fremhæves, fordi det blot skaber unødig bekymring.

»Det med at være nervøse skal vi prøve at håndtere og dæmpe. Det har vi ikke brug for lige nu. Ro på,« skriver han i en email til Videnskab.dk.

»Det er klart, at personer med COVID i hjemmet skal isolere sig fra andre i husstanden. Selvstændigt værelse, grundig udluftning og meget fokus på håndhygiejne, når man færdes i fællesrum (for eksempel toilet),« lyder hans anbefaling, som bygger på en betragtning om, at man bør begrænse smitten i hjemmet.

Flere studier begynder da også at tegne et billede af, at smittespredningen af ny coronavirus ofte sker indenfor hjemmets vægge.

Denne artikel stammer fra videnskab.dk, hvor du kan læse meget mere om, hvad videnskaben siger om corona-virus

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Først publiceret: torsdag 26. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 10:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging