Den sidste tid boede Jens på plejehjem, og det var her datteren Marianne Iben kom allertættest på sin demente far. Privatfoto.

Fem år med dement far: Vi fandt inderligheden

Det var barskt, men også givende for Marianne Iben Hansen, der gennem fem år kom helt tæt på sin demensramte far. Det har hun skrevet en bog om.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Det er rørende, barskt og hjertegribende – og til tider opgivende – at skulle tage sig af og leve med pårørende, der rammes af demens.

Det kan Marianne Iben Hansen skrive under på.

Hun oplevede gennem fem år på helt tæt hold, hvordan demenssygdommen Alzheimers langsomt men sikkert forandrede livet for hendes far Jens indtil han døde på plejehjem – 85 år gammel.

Det allerbedste var der, hvor vi ikke ville noget med hinanden; vi ville bare være sammen – sidde tæt, holde i hånden og være stille.

Marianne Iben Hansen

Hun så hvordan sygdommen efterhånden som den skred frem betød, at faren måtte undlade havearbejdet, som han holdt så meget af, måtte opgive at lave sin mad selv og måtte sige farvel til bilturen til Fakta for at handle. Hvordan den tidligere revisor måtte opgive at udfylde sin selvangivelse og til sidst også at løse en simpel kryds og tværs.

Hun oplevede, hvordan ord og sætninger blev gentaget i uendelighed og hvordan de til sidst ikke gav mening. Indtil der kun er nuet, det helt simple og følelserne tilbage – hvor samtalen bliver til to hænder, der knuger sig til hinanden.

Men for Marianne Iben Hansen blev det også en lærende oplevelse og et nyt møde med en far, der gennem livet havde været et reserveret menneske – men som nu åbnede en sprække for følelser og inderlighed.

Marianne Iben Hansen er børnebogsforfatter og “Gennem sprækkerne” er hendes første bog henvendt til voksne. Foto: Simon Klein-Knudsen

”Det at min far fik demens, var også en rejse for mig, hvor jeg blev lukket langsomt ind. Det var en lang proces med sorg, frustration og klaustrofobi…. Og øget kærlighed, faktisk,” fortæller hun.

Mariane Iben Hansen fortæller, at forløbet med sin syge far har givet hende et nyt syn på livet.

“Det forandrede mig, det forandrede mit hjerte og mine forestillinger om, hvad det handler om her i livet – og det er kernen i mit ønske om at fortælle historien,” siger hun.

Finde ind til hinanden

Livet med faren gennem fem år er blevet til bogen ”Gennem sprækkerne”.

Marianne Iben Hansen skriver ærligt og rørende om sin fars demensforløb og de mange refleksioner hun gør sig undervejs i ønsket om at møde og udforske det nye, der åbner sig. I stedet for at se bagud mod det, der er mistet.

”Det handler om at være menneske og om at finde ind til hinanden, også når livet er præget af alder eller sygdom, og når tab og forandringer er et vilkår,” fortæller Marianne Iben Hansen.

”I forhold til så mange andre, som jeg hører fortælle om forløb med demens, havde jeg ikke sorgen over tabet af den store stærke far. Det allerbedste var der, hvor vi ikke ville noget med hinanden; vi ville bare være sammen – sidde tæt, holde i hånden og være stille.”

Det endte lykkeligt

Marianne Iben Hansen fortæller, at hun synes, at det hele på en måde endte lykkeligt.

”Det hårde arbejde og al den baksen endte med at slide ind til kernen i mig. Og så var det så nemt at mødes med ham og sige farvel på så blødt et sted. Virkelig en gave for begge,” siger hun, der i starten af farens demensforløb besøgte ham en til to dage om ugen og måske ringede et par gange.

Besøgene blev flere de sidste måneder, hvor han var på  plejehjem. Næsten hver dag.

Og det var her, på plejehjemmet, hvor personalet sørgede for al det praktiske, at Marianne Iben og faren oplevede, at de var tættest.

Rækker ud

Er det der, hvor du kommer gennem sprækkerne, som jo er titlen på din bog?

”Ja, det synes jeg. Der er små åbninger undervejs, hvor han bliver blødere og rækker ud og bliver gladere for mig. Fra han bliver indlagt på sygehuset til han kommer på plejehjem, er der hvor han åbner sig helt. Hvis han var kommet hjem igen, så tror jeg ikke det var sket. ”

Hun understreger, at hendes oplevelser i bogen skal læses for, hvad det er: En personlig beretning.

”Sygdommen udtrykker sig forskelligt, og det er for eksempel svært at forestille sig at finde inderlighed sammen med en, der er meget vred eller plaget af angst. Hvorfor min far vrede og angst fordampede undervejs, ved jeg ikke. Det er selvfølgelig dejligt at forestille mig, at min egen indstilling havde betydning for, at det gik, som det gik, men sandheden er, at jeg ikke aner det,” skriver hun i bogen.

Marianne Hansen er børnebogsforfatter og har skrevet 22 bøger for børn og unge

“Gennem sprækkerne” er hendes første bog, der henvender sig til voksne.

Bogen indeholder ud over den personlige beretning også nogle eftertanker til læseren, der som pårørende står overfor at skulle leve med en dement i familien.

“Gennem sprækkerne” er udgivet af Gads forlag og udkom 28. april. Den koster 249,95 kroner og kan købes her.

Vind bogen

Gads forlag har doneret 3 eksemplarer af bogen “Gennem sprækkerne”, som Faglige Seniorer udlodder  i en konkurrence.

Vindere er Nansy Kristensen, Rødding, Tove Høgh, Randers, og Mariangela Wermuth, Holstebro. 

 

Først publiceret: onsdag 28. april 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging