Johannes Møllehave døde på plejehjemmet på Frederiksberg, hvor han havde boet siden 2017.

Johannes Møllehave døde med sin søn ved sin side

Johannes Møllehaves søn, Tomas, flyttede ind til sin 84-årige far på plejehjemmet, da faren for et stykke tid siden ikke mere kunne stå ud af sengen.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

”Jeg er på vej ind i min aften” har digteren og præsten Johannes Møllehave sagt mange gange de seneste år, og nu er han gået.

Digteren og præsten Johannes Møllehave døde mandag morgen på plejehjemmet Ingeborggården på Frederiksberg efter mange års sygdom.

Ved siden side havde Johannes Møllehave sin søn, 59-årige Tomas Møllehave, der for et stykke tid siden flyttede ind til sin far på plejehjemmet, da den 84-årige Møllehave ikke mere kunne stå ud af sengen.

Tæt på sønnen

Under corona-epidemien fortalte Tomas Møllehave til Ekstra Bladet, at hans far følte sig som en burhøne, fordi han hverken kunne komme ud af plejehjemmet eller modtage besøg, hvilket han havde svært ved at forstå.

Løsningen blev, at sønnen dukkede op foran sin fars altan – ofte med lidt lækkert i en madkurv – og at far og søn dermed fik en smule socialt samvær.

Siden blev Johannes Møllehaves helbred blevet mere skrøbeligt, og i takt med der blev lempet på corona-restriktionerne, besluttede Tomas Møllehave sig for at flytte ind hos sin far.

Og selvom faderen fortsat skranter fysisk, har det i den grad hjulpet på humøret, at Tomas er flyttet ind.

“Far kan ikke så meget mere, men han er for det meste glad. Jeg kan mærke, at det gør en forskel, at jeg er hos ham døgnet rundt”, sagde Tomas Møllehave for et par uger siden til Ekstra Bladet.

I kirken dagen før sin død

Så sent som dagen før sin dør var Johannes Møllehave i kirke. Nemlig i den smukke Marmorkirke sammen med sin søn, Tomas.

” Han har haft et smukt, levet liv. Faktisk havde han omskrevet sin gamle ven, Benny Andersen poesi om til ‘døden er ikke det værste, man har’«, siger sønnen til Berlingske Tidende.

Johannes Møllehave og digteren Benny Andersen havde et langt venskab. Og journalisten Karen Thisted fik enorm succes med sin samtale-bog med de to muntre herrer i 2003.

Johannes Møllehave har gennem hele sit voksne liv været en markant stemme i det offentlige liv. Han var kendt som en flittig præst, forfatter, digter, debattør, foredragsholder og som provokatør.

Hans tid som fængselspræst i Vridsløse Statsfængsel prægede ham meget, og ved siden af præstegerningen blev det til mere end 40 bøger.

Gennem sin karriere blev han belønnet med adskillige store vægtige litteraturpriser, heriblandt Boghandlernes Gyldne Laurbær, som han modtog i 1980.

I 2012 fik han tildelt Publicistprisen af Den Danske Publicistklub for et forfatterskab, der var »præget af sans for både humor og alvor«.

»Han har skrevet bøger, bibelske gendigtninger, været en enestående litteraturformidler ved litteraturbeskrivelser med særlig vægt på så vidt forskellige som H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Shakespeare og Storm P., lød begrundelsen dengang.«

Sygdom stoppede foredrag

Efter en stor hjerteoperation i 1997 og to blodpropper i hjernen i 2008, besluttede Møllehave i 2009 at stoppe med at rejse rundt i landet som blandt andet foredragsholder.

»Jeg vil nødig huskes som ham, der ikke kunne huske sine foredrag,« lød forklaringen dengang.

Johannes Møllehave efterlader sig børnene Tomas, Mikkel og Katrine.

Først publiceret: mandag 10. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging