Lækker og indbydende ser det ud. Men buffeten kan gøre dig syg på din ferie.

Myndighed advarer: Pas på ved ferie-buffeten

Den store lækre buffet, eksotiske frugter og friske tomater kan gøre dig syg på din ferierejse, advarer Fødevarestyrelsen. Følg de 4 råd.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Pas på når du sætter tænderne i maden ved buffeten under din ferie i udlandet, spiser eksotisk frugt købt direkte på det lokale marked eller den friske tomat fra grønthandleren.

Du kan blive smittet med salmonella eller andre bakterier. Resultatet er i bedste fald turistmave med nogle dage på potten – i værste fald indlæggelse på sygehus.

Faktisk har en tredjedel af de omkring 5.000 danskere, der hvert år bliver registreret i sundhedssystemet, fordi de er smittet med enten salmonella eller campylobacter, hentet deres maveonde i udlandet.

Dårlig mave

Dårlig mave med diarré og opkastning går ofte over af sig selv efter et par dage.

Drik rigeligt med væske (for eksempel te med sukker og juice fortyndet med mineralvand) og tag eventuelt et stoppende middel.

Hvis du er syg i flere dage eller får feber eller blodig diarré, bør du altid søge læge.

Det får nu Fødevarestyrelsen til at advare danskere, der rejser til udlandet på ferie.

Et år med corona viser nemlig, at antallet af syge faldt, fordi vi blev hjemme.

Andelen af rejserelaterede campylobactertilfælde blev reduceret fra 28 procent til 9 procent af samtlige campylobactertilfælde i Danmark.

For salmonella sås en tilsvarende reduktion fra 42 procent til 20 procent.

En anden årsag til, at mange bliver ramt af “turistmave” er typisk, at vandkvaliteten i fjerne lande ikke er på samme niveau som i Danmark.

Mange steder er der heller ikke mulighed for god hygiejne med håndvask og håndhygiejne – det gælder for eksempel gadekøkkener.

Derfor lyder opfordringen fra Fødevarestyrelsen til de mange, der rejser ud – og skal spise fremmede steder.

• Skræl frugten selv.
• Spis kun mad, der serveres rygende varm.
• Pas på med rå grønsager og salat.

1. Skræl frugten selv

Eksotiske lande byder ofte på mange lækre indbydende frugter. Du kan godt spise frugten, hvis du selv skræller den. Når du skræller den, fjerner du eventuelle bakterier på overfladen.

Især i eksotiske lande kan man finde på at vande og skylle frugt med beskidt vand med rester af afføring fra mennesker og dyr.

Bakterier på frugt kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster på marker og plantager eller skræller og udskærer frugten.

2. Spis kun mad, der serveres rygende varm

Det er altid sikrest at spise mad, der er kogt eller stegt og serveres rygende varm. Bakterier og virus dør ved høj varme. Så hvis maden har været varmet ordentligt igennem, kan du roligt spise den.

Hold derfor øje med, at maden er rygende varm, når du får den serveret. Det kan specielt være et problem ved mere primitive gadekøkkener.

3. Pas på med rå grønsager og salat

Diarré på udenlandsrejsen kan også skyldes, at man har spist frisk grønt og salat.

Især i områder af verden med begrænsede vandressourcer og lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen kan man finde på at vande og skylle grønt med vand, der er forurenet med afføring fra mennesker og dyr.

Smitten kan også skyldes uhygiejniske opbevaring og dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster på marker og i plantager.

4. Vask hænder eller brug håndsprit

Vask hænder ofte på rejsen, og gerne inden du spiser. Det kan være en god ide at bruge hånddesinfektion eller desinfektionsservietter, hvis vandet ikke er rent, eller der ikke lige er adgang til vand.

Først publiceret: søndag 18. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging