Karl og Gunda Kristensen er usikre på, hvad der ville være sket, hvis de ikke havde fået ekstra fridage.

Senioraftaler skaffer hænder til travl vinduesfabrik

Stadig flere og nu hver femte medarbejder på virksomhed i Thy er over 60 år, blandt andet fordi de kommer til samtaler med ledelsen, og de i høj grad selv kan bestemme deres arbejdstid

Senest opdateret: søndag 14. november 2021

Ægteparret Gunda og Karl Kristensen holder fri fra arbejde hver anden fredag. De arbejder begge på vindues- og dørfabrikken Idealcombi i Hurup i Thy, og de er begge i starten af 60’erne. Fridagene gør, at de bedre kan overskue kravene på en arbejdsplads, hvor arbejdet kan være tungt.

“Det lyder ikke af så meget med en fridag hver anden uge. Men jeg er blevet overrasket over, hvor stor effekt det har,” siger Karl Kristensen.

Ægteparret benytter en seniorordning, som Idealcombi har haft i mere end ti år. Fabrikken har udadtil ikke gjort meget reklame for sine tilbud på seniorerne. Men i virkeligheden viser virksomheden den vej, som beskæftigelsesministeren, fagforeningerne og arbejdsgiverforeningerne gerne vil gå. Parterne har netop indgået en aftale, der skal udbrede seniorordninger til alle landets arbejdspladser.

“Vi har travlt som andre i byggebranchen, og vi mangler hænder. Hvis vi kan holde lidt længere på vores ældre medarbejdere, er det en stor gevinst for os,” siger HR-chef Jesper Sørensen fra Idealcombi.

Seniorer har vigtige erfaringer

Andelen af ansatte på over 60 år er næsten fordoblet på fabrikken i Thy i løbet af få år. Nu er det hver femte, som er i den alder. Idealcombi beskæftiger i alt over 500 medarbejdere.

Jesper Sørensen siger, at seniorordningen ikke koster virksomheden noget ud over lidt til administration og til samtaler.

Ledelsen tilbyder seniorsamtaler til ansatte, når de fylder 60. De får tilbudt en række muligheder for nedsat tid, fridage, ekstra ferie og andet. Seniorerne kan i høj grad selv være med til at tilrettelægge deres arbejdstid, bare de vil fortsætte i stedet for at gå på efterløn eller pension eller skifte til en anden arbejdsplads.

“Vi har ikke kun brug for deres hænder. De har vigtige færdigheder og erfaringer. De er gode til at lære nye op. De bærer vores kultur og vores værdier,” siger Jesper Sørensen.

Vi bliver lidt længere

Gunda og Karl Kristensen betaler selv for fridagen hver anden uge med en nedgang i lønnen. Men de penge er givet godt ud, mener de. Parret er sikker på, at fridagen er med til, at de kan fortsætter lidt længere.

Over halvdelen er over 50 år

33 % af de ansatte på Idealcombi er i alderen 50-59 år.

19 % er 60 år eller derover. Det er steget fra 14 % på et par år.

Omkring 100 ansatte er over 60 år

Virksomheden fejrer mange 25-års jubilarer.

En stigende andel af medarbejderne er kvinder, blandt andet fordi der er færre tunge løft og flere kraner og andet hjælpeudstyr.

Idealcombi A/S blev grundlagt i 1973 og er ifølge sin hjemmeside Danmarks største producent af vinduer og døre i træ og kombineret træ/aluminium.

Familien er skabt af to brødre, og i dag er to sønner med i ledelsen. Familien ejer stadig det hele.

Virksomheden omsatte for over en halv milliard kr. i fjor med et overskud på over 18 millioner. Egenkapitalen er på mere end 196 millioner kr.

 

“Vi bruger fridagen på at besøge vores børn og barnebarn på Sjælland. Eller vi kører ud i naturen. Det er også den dag, vi tager til læge eller tandlæge,” fortæller Gunda Kristensen.

Hun er 62 år og har arbejdet på Idealcombi i 13 år. Hun begyndte som ung med at sy tøj og havde derefter 18 år i jern- og metalindustrien – på Joran Bor i Thisted.

“Min arbejdsdag på Idealcombi er afvekslende, men jeg har stadig ondt i kroppen næsten hver dag på grund af de mange år med fabriksarbejde. Fridagene har også gjort mig mere veltilpas psykisk,” siger Gunda Kristensen.

Trapper trinvist ned

61-årige Karl Kristensen begyndte at fiske fra Hanstholm allerede som 13-årig sammen med sin far i ferier. Som 16-årig gik han ud af skolen og fiskede på fuld tid i 9 år. Derefter var han på slagteriet i Nykøbing Mors i 24 år, indtil det lukkede. Næste step er Idealcombi, hvor han foreløbig har arbejdet i 13 år.

“Jeg er arbejdsmiljørepræsentant, og jeg synes, at virksomheden gør meget for at mindske tunge løft og andre belastninger. Vi har mange hjælpemidler, og vi har rotationsaftaler flere steder for at mindske ensidig gentaget arbejde. Men mange opgaver er stadig tunge, når man fremstiller vinduer,” siger Karl Kristensen.

Både han og Gunda Kristensen er tilkendt ”Arne-pension”, men de kan først få den om to-tre år. De tror begge, at de vil benytte sig af den mulighed.

I Thy går man stille med dørene. Men Idealcombi har faktisk i over 10 år haft en seniorordning – og den slags aftaler skal nu udbredes til mange flere arbejdspladser.

“Som tiden nærmer sig, kan det være, at vi går over til at holde fri hver fredag. Senioraftalen er en mulighed for at trappe trinvist ned,” siger Karl Kristensen.

Fastholde ældre så længe de har lyst

HR-chef Jesper Sørensen er 53 år og ved, at han kan få folkepension som 69-årig. Som det ser ud i dag, tænker han, at han fortsætter med at arbejde indtil da.

“Det kan også være, at jeg på et tidspunkt i 60’erne vil overveje ekstra fridage. Det kan ikke lade sig gøre med det job, jeg har nu. Men vi har tidligere haft ældre ansatte, som er skiftet til andre job, hvor de bedre kan holde fri.”

Jesper Sørensen fortæller, at Idealcombi har flere ansatte i folkepensionsalderen. Men han har ingen ambitioner om at friste alle til at blive til meget langt op i alderen.

“På et tidspunkt bestemmer folk sig for, at der skal noget andet i tilværelsen. Det er helt fint. Men vi vil gerne give rammer, så vi kan fastholde ældre medarbejdere, så længe de selv har den mindste lyst,” siger Jesper Sørensen.

 

Først publiceret: fredag 8. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret søndag 14. november 2021 kl. 10:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging