Efterlønnere, der tager en tørn med corona-relateret arbejde, skal slippe for modregning i efterlønnen - efter samme regler som pensionister, foreslår Faglige Seniorer.

Regler står i vejen for at efterlønnere bidrager med corona-indsats

Regeringen fritager folkepensionister for modregning i pensionen, når de påtager sig opgaver relateret til covid-19. Den regel bør også gælde efterlønsmodtagere, foreslår Faglige Seniorer, der anslår at 10.000 efterlønnere er klar til at at tage corona-job.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Pensionister bliver belønnet, mens efterlønsmodtagere bliver straffet, hvis de giver en hjælpende hånd under corona-pandemien.

Sådan ser reglerne ud i dag, og det vil Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer have lavet om på. Der skal gælde ens regler uanset om du er efterlønner eller pensionist.

Ordningen – som regeringen har besluttet at forlænge – betyder, at der ikke sker modregning i folkepension som følge af covid-19 relateret arbejdsindtægt til og med 2022.

Lige nu mangler der personale både i sundhedsvæsenet og i ældreplejen, og derfor foreslår Faglige Seniorer, at modregningen i efterlønnen også skal droppes for de efterlønsmodtagere, der vælger at give en hånd med.

”I den situation er det jo fuldstændig tosset, at folkepensionisten slipper for modregning, mens efterlønsmodtagere ikke kan påtage sig opgaver på samme vilkår,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Der er i dag omkring 50.000 efterlønsmodtagere, herunder tidligere beskæftigede i sundhedsområdet fra den sundhedsfaglige a-kasse og FOA´s a-kasse.

Faglige Seniorer vurderer, at der er mere end 10.000 personer, som potentielt kan mobiliseres i en trængt situation såfremt det rette incitament er til stede.

Slip efterlønnerne fri

På et møde mandag efterlyste social- og ældreminister Astrid Krag ideer til, hvordan den akutte mangel på personale i ældreplejen kan løses.

Mindst syv kommuner har i øjeblikket måtte skære ned på ydelser og flere fortæller, at det snart kan komme på tale.

“Der er flere årsager til den akutte mangel på personale i flere kommuner.  Men kommunerne selv peger på fravær som følge af coronasmitte, samt de ekstraopgaver personale i ældreplejen må påtage sig, når sygehusene sender patienter hjem hurtigere end normalt for at sikre ledige sengepladser til corona-smittede. Derfor giver det så meget god mening så at sige slippe efterlønnerne fri, så de kan give en hånd med,” siger Palle Smed.

Mister 100 kroner i timen

Dagbladet Politiken kunne onsdag fortælle om Anna-Lisse Ingemann, der arbejder som vaccinatør i et af de regionale vaccinationscentre.

Hun tjener reelt kun 71 kroner i timen, selv om hun udfører præcis samme arbejde som alle de andre.

Det er 100 kroner mindre i timen end de fleste af sine kolleger, fordi Anna-Lisse Ingemann bliver modregnet i sin ydelse og mister den efterløn, hun har sparet op til gennem sit arbejdsliv, fordi hun hjælper til med at vaccinere.

”Vi har brug for at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard omgående griber ind. Viser man samfundssind og gør en ekstra indsats, så er det ligegyldigt om man er folkepensionist eller efterlønsmodtager,” siger Palle Smed.

Lav ændring inden jul

Faglige Seniorer peger på, at regeringen har en oplagt mulighed for at ændre på tingene allerede inden jul.

Regeringen og partierne bag finansloven er nemlig enige om at forlænge den særlige ordning, der sikrer pensionister mod modregning i pensionsindtægten, hvis de påtager sig et job relateret til corona-pandemien.

Lovforslaget har netop været i høring, og her har Faglige Seniorer peget på, at den regel også bør gælde efterlønsmodtagere.

”Så det er reelt kun et spørgsmål om politisk vilje til at ligestille folkepensionister og efterlønsmodtagere og sikre, at ordningen også gælder i ældreplejen. Hvis ikke politikerne forstår det, påtager de sig et enormt ansvar for de allermest sårbare ældres ve og vel i den kommende tid, og det kan jeg ikke forestille mig,” siger Palle Smed.

Hvad mener du?

Faglige Seniorer anslår, at fritagelse for modregning i efterlønnen for corona-relateret arbejde vil motivere flere end 10.000 efterlønnere til at tage et corona-job?

Hvad er din holdning til forslaget? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 15. december 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 11:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging