Jane Heitmann er tidligere folketingsmedlem for Venstre og nu formand for Krifa, der har indgået en aftale med Diabetesforeningen.

Diabetesforening i shitstorm efter samarbejde med Krifa

Medlemmer af Diabetesforeningen tilbydes et års gratis medlemskab af den gule organisation Krifa. Faglige Seniorer opfordrer: Tag ikke imod tilbuddet

Senest opdateret: mandag 27. november 2023

Der har rejst sig en storm af kritik af Diabetesforeningen efter at foreningen har indledt et samarbejde med den gule organisation Krifa.

Diabetesforeningen tilbyder som en del af samarbejdet, at foreningens medlemmer kan få et års gratis medlemskab af Krifa, hvis man melder sig ind i Krifas a-kasse.

Det tilbud har fået en del medlemmer og andre til tasterne på Facebook.

”Ja, så er jeg ikke medlem af Diabetesforeningen længere. Jeg er ikke tilhænger af at i samarbejder med en ”fagforretning”; jeg er medlem af en ovenskomstbærende fagforening,” skriver Gitte Schmidt, der er social- og sundhedshjælper i Assens kommune, i en kommentar på Diabetesforeningens Facebook-side.

“Støtter du Diabetesforeningen så støtter du Krifa. Diabetesforeningen har skudt totalt ved siden af med deres samarbejde og underløber hele den danske model,” skriver Thomas Enghausen

FOA-formand: Der røg respekten

Også formanden for FOA, Mona Striib, blander sig i koret i de mange hundrede indlæg.

”Så røg respekten lige for Diabetesforeningen. Tænk sig at henvise til at det er Krifa der sørger for at tage hånd om arbejdsmiljøet og trivslen på arbejdspladserne. Jeg er i den grad provokeret,” skriver forbundsformanden i en kommentar.

Seniorer advarer

Mette Kindberg formand for Faglige Seniorer – der har 260.000 medlemmer over 60 år fra 21 fagforbund – advarer mod at tage imod tilbuddet om at skifte fagforeningsmedlemskabet ud med tilbuddet fra Krifa.

”Mange af vores medlemmer har diabetes og er medlemmer af Diabetesforeningen. Tager man imod tilbuddet om at skifte sin fagforening ud med et medlemskab i Krifa skal man vide, at man automatisk også melder sig ud af Faglige Seniorer. Og dermed ikke kan deltage i vores mange aktiviteter,” siger landsformand Mette Kindberg.

Direktør: Støtte i arbejdslivet

Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen forklarer samarbejdet med, at personer med diabetes skal have støtte – også i arbejdslivet.

Krifa

Kristelig Fagbevægelse, Krifa, er en fagforening, der på et kristent grundlag arbejder for en harmonisk udvikling på arbejdsmarkedet.

Krifa er modstander af arbejdsmarkedets traditionelle konfliktformer (strejke og lockout), idet konflikter bør løses gennem forhandling og evt. gennem voldgift. Den går til gengæld ind for kollektive overenskomster, som indgås med KA (Kristelig Arbejdsgiverforening).

Krifa er ikke medlem af FH eller af andre af arbejdsmarkedets hovedorganisationer, og i modsætning til andre fagforbund, hvis medlemsområde er fagligt afgrænset, er Krifa tværfaglig, dvs. den optager lønmodtagere fra alle fag og i åben konkurrence med en række andre fagforbund, primært LO-forbund som HK, 3F og Dansk Metal. Den karakteriseres derfor som en gul fagforening.

Kilde: DenStoreDanskeLex.dk

”Vi ved, at personer med diabetes falder tidligere ud af arbejdsmarkedet end gennemsnittet. Og når vi samtidig ved at tilknytning til arbejdsmarkedet er forbundet med bedre trivsel og øget sundhed for den enkelte, er der god grund til at gøre noget ved problemet. En af vejene til at gøre op med denne ulighed er at understøtte voksne med diabetes i arbejdslivet. Derfor giver det mening for os i Diabetesforeningen at indgå et partnerskab med Krifa,” siger Claus Richter.

Tidligere V-profiler i begge foreninger

På Facebook undrer flere sig over, at aftalen mellem Diabetesforeningen og Krifa sker samtidig med, at der er personsammenfald mellem de to foreninger.

Diabetesforeningens ansatte Claus Richter som ny administrerende direktør fra januar 2021. Han havde værret partisekretær i Venstre i 8 år.

2. juni 2023 blev Jane Heitmann valgt som formand for Krifa. Hun er også mangeårigt medlem af Venstre og medlem af folketinget fra 2011 til 2022.

”Claus Richter og Jane Heitmann har – ifølge Fyns Stiftstidende – været kærester. Nu har Diabetesforeningen og den gule ”fagforening” og A-kasse Krifa lavet en rabataftale. Er det et tilfælde, eller har direktør Claus Richter misbrugt sin politiske baggrund og indflydelse til at lede Diabetesforeningen på afveje. Jeg tror på det sidste,” skriver Ingvar Thomsen fra Diabetesforeningen i København.

Diabetesforeningen har 90.000 medlemmer og er en af de største patientforeninger i Danmark.

Hvad mener du?

Er det OK at Diabetesforeningen samarbejder med Krifa?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 24. november 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 27. november 2023 kl. 14:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Combell - staging