
Er sexlivet gået i stå? Diabetes kan være synderen
Vidste du, at 57 procent af mænd med type 2-diabetes har problemer med rejsning? Eller at mange kvinder oplever tørhed og smerter under samleje?
Senest opdateret: mandag 19. maj 2025
Seksuelle udfordringer kan være svære at tale om, men de kan have stor betydning for både hverdagen, den enkelte person og parforholdet.
For mange kommer det som en overraskelse, at problemer i soveværelset kan være et tidligt tegn på sukkersyge.
Om Jane Kudsk
Jane Kudsk er medstifter af Triba, Danmarks første naturlige behandling af type 2-diabetes, baseret på lægefaglig viden og førende international forskning.
Hun har en kandidatgrad i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring, er uddannet madmentor og en efterspurgt foredragsholder.
Jane er særligt optaget af det psykologiske og følelsesmæssige ved spisning og har siden 2016 hjulpet hundredvis af mennesker med at sænke deres blodsukker og reducere medicinforbrug gennem ændring af kostvaner.
Nyhedsbrevets læsere kan få 12% rabat på Janes bog “Spis dig fri for type 2-diabetes” ved at bruge rabatkoden Faglige12
Læs mere om Jane og Triba på Triba.dk
Personer med diabetes har større risiko for at opleve seksuelle problemer, både tidligere og oftere end andre, fordi det forhøjede blodsukker påvirker både blodkar og nerver.
Det medfører at blodgennemstrømning og følsomhed nedsættes, hvilket kan være en svær udfordring – både for mænd og kvinder.
For mænd: Rejsningsproblemer et et advarselstegn
Hver dag diagnosticeres 42 mænd i Danmark med diabetes og ifølge Diabetesforeningen oplever 57 procent af mænd med type 2-diabetes seksuelle problemer – hvilket oftest er rejsningsproblemer.
Størstedelen oplever udfordringen 5 til 10 år efter at have fået diagnosen, men mange mænd oplever også problemet langt før diagnosen er blevet stillet.
Og rent faktisk er rejsningsproblemer – for rigtig mange – et tegn på diabetes.
Det kan skyldes flere årsager, blandt andet lavere blodtilstrømning på grund af åreforkalkning og forhøjet blodtryk, samt nedsat følsomhed, som følge af nerveskader, hvilket gør det sværere at få eller holde en rejsning under samleje.
Selvom potenspiller kan hjælpe, oplever mange mænd, at effekten aftager over tid.
For kvinder: Tørhed, smerter og hyppig svampeinfektion
For mange kommer det som en overraskelse, at kvinder med type 2-diabetes også ofte oplever seksuelle problemer.
Kvindens klitoris er et organ med en større indvendig del, hvor hun ligesom manden har svulmelegemer. Kvinder med diabetes kan derfor på samme måde opleve udfordringer i forbindelse med samleje.
Jeg har blandt andet siddet over for en grædende kvinde, der var ulykkelig over ikke længere at kunne have samleje med sin mand, fordi hun fik så mange smerter af det.
Udfordringerne og smerterne opstår på grund af nerveskader, tørhed, mindre blodcirkulation, hormonforandringer og mindre kønshormon.
Hyppige svampeinfektioner, som er mere almindelige blandt mennesker med diabetes, kan også give ubehag og gøre samleje smertefuldt.
Stress kan sænke lysten for begge køn
For begge køn kan øget stress og bekymringer også være med til at man har mindre lyst eller overskud til sex og intimitet.
Hvad kan du gøre?
Langt hen ad vejen handler om at få styr på blodsukkeret og gang i blodcirkulationen igen, så du kan få følsomheden tilbage.
Her er 4 tips til, hvad du kan gøre:
- Motion og bækkenbundstræning: Fysisk aktivitet forbedrer blodcirkulationen og kan derfor hjælpe. Bækkenbundsøvelser kan være gavnlige for begge køn.
- Shockwave-behandling: Fokuseret shockwave-behandling stimulerer blodgennemstrømningen og har vist gode resultater hos mænd med rejsningsproblemer.
- God kommunikation: Tal med din partner om udfordringerne. Åbenhed kan hjælpe med at undgå, at problemerne påvirker parforholdet og at sexlivet går i stå.
- Livsstilsændringer: En sund livsstil og behandling af type 2-diabetes er oftest den vigtigste måde at afhjælpe symptomerne.
Hvis du oplever seksuelle udfordringer, så tøv ikke med at tale med din læge – det kan gøre en verden til forskel.
Har du type 2-diabetes eller prædiabetes og brug for vejledning til, hvordan du kan få dit blodsukker i balance (og sexlivet tilbage)? Så er du velkommen til at kigge forbi triba.dk for mere inspiration og hjælp. Vi hjælper hundredvis af mennesker og kender dine udfordringer.
Læs flere tips og råd fra Jane Kudsk
Madmentor og medstifter af Triba, Jane Kudsk, giver tips og råd til et bedre liv med og uden diabetes.
Er sexlivet gået i stå? Diabetes kan være synderen
Over 50? Få målt dit blodsukker nu og undgå sukkersyge
Tissetrang, træthed og tørst: 8 tegn på diabetes, du ikke må ignorere
64-årige Dennis slap 9 kilo og sukkersyge med mere fedt på tallerkenen
D-vitaminmangel kan gøre dig syg! Få ekspertens 3 råd her
Træt af at være træt? 5 tips til at spise dig til mere energi!
Først publiceret: mandag 19. maj 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 19. maj 2025 kl. 15:25